Marinetek mukana Vene 19 Båt -messuilla

Marinetek mukana Vene 19 Båt -messuilla. Marinetekin osasto 3 M 11 sijaitsee hallissa 3.

Vene-messut ovat avoinna:

Pe 8.2. klo 11:00 – 19:00

La 9. – Su 10.2. klo 10:00 – 18:00

Ma 11. – Pe 15.2. klo 11:00 – 19:00

La 16. – Su 17.2. klo 10:00 – 18:00

Marinetekin kokeneet asiantuntijat tarjoavat palvelua kaikissa laitureihin ja rantarakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Nähdään messuilla!

 

Marinetek Finland mukana uudistamassa Suomen satamia

Marinetek Finland on tehnyt suomalaisille venekerhoille ehdotuksen kumppanuussopimuksesta. Tämä on johtanut lukuisten venekerhojen omistuksessa olevien satamien uudistamiseen ja siihen, että yhä useammat veneilijät pääsevät hyötymään nykyaikaisesta, kelluviin ponttoneihin perustuvasta laiturirakentamisesta. Viime vuosina Marinetek on saanut olla mukana monissa satamien modernisointihankkeissa, kuten Kivenlahden Venekerhon kotisataman uudistuksessa Espoossa. Lopputuloksena on vanhentuneiden kelluntajärjestelmien muuttuminen turvallisiksi ja nykyaikaisiksi veneilykeskuksiksi.

 

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta useimmat yksityisen sektorin omistamat venesatamat Suomessa ovat paikallisten viranomaisten ja seurojen omistuksessa. Kuten muuallakin maailmassa, paine pitää hinnat alhaisina ja investointirahan puute on johtanut kunnossapidon laiminlyönteihin. Useimmat Suomen venesatamat on rakennettu 1980-luvulla ja 90-luvun alkupuolella käyttäen puuponttoneita, betoniponttoneita ja venepuomeja. Koska kaikissa satamissa ei ole vuosien varrella ollut tarpeellisia korjaustöitä ja kunnollista kunnossapitoa, on osa laitureista heikkokuntoisia tai jopa vaarallisia käyttää.

Kahden viime vuoden aikana Marinetek on ollut mukana uudistamassa lähes 20 heikkoon kuntoon päässyttä venesatamaa. Näissä satamissa on nyt uutuuttaan kiiltelevät ponttonit, kiinnitysjärjestelmät, turvavarusteet sekä voimansiirtolaitteet. Joihinkin uusituista laitureista on nyt mahdollista kiinnittää suurempiakin veneitä. ”Huolimatta siitä, että uusia suuria venesatamia ei ole nyt rakennettu, olemme pysyneet kiireisinä pienempien projektien kimpussa”, Marinetek Finlandin myyntipäällikkö Aaro Vuori sanoo. ”Kalenteri on täyttynyt kotimaisten tilausten osalta vuoden loppuun saakka.”

Kivenlahden Venekerhon kotisatama on yksi monista Marinetek-käsittelyn saaneista. Espoossa sijaitseva venekerho on perinteisesti jakanut 560-paikkaisen huvivenesatamansa Espoon kaupungin kanssa. Vuonna 2015 sataman kerhopuolen omistus siirtyi venekerholle, ja vuonna 2016 kerho yhdisti voimansa Marinetek Finlandin kanssa.

Marinetek uudisti Kivenlahden sataman vaiheittain vuosina 2017–2018, jolloin häiriötekijät sataman käyttäjille pysyivät minimissä ja hankkeen rahoitus helpottui. Satamaan asennettiin yhteensä 1360 metriä betoniponttoneja, joiden leveys oli joko 2,6 tai 3,0 m, sekä käyntisillat, turvavarusteet, sähköjohdot ja venepuomit (niiltä osin, kuin oli tarpeen). Myös Espoon kaupunki rakennutti oman puolensa satamasta uudelleen käyttäen Marinetekin betoniponttoneja.

Kivenlahden Venekerhon puheenjohtaja Harri Peltoniemi on tyytyväinen lopputulokseen. ”Olemme erittäin tyytyväisiä Marinetekin palveluihin prosessin aikana. Tämä oli kerholle suuri projekti, mutta kaikki meni hienosti”, hän kertoo.

Marinetekin ehdottama kumppanuusohjelma auttaa ylläpitämään välttämättömiä veneilymahdollisuuksia Suomessa – maassa, jossa joka kuudennella henkilöllä on vene. Vaikka suurin osa Suomen 850 000 veneestä on kesämökkeilijöiden käytössä olevia pieniä veneitä, kiinnitetään venesatamiin myös suuria määriä suurempia aluksia. Vakaa satamainfrastruktuuri on elintärkeä, jos veneenomistajien määrä halutaan säilyttää nykyisellä tasolla.

Sykähdyttävästä historiastaan tunnettu Seili on kaunis matkakohde – Uusi satama pitää hyvää huolta omalla veneellä saapuvista vierailijoista

Marinetek Finland mukana uudistamassa Suomen satamia

 

Seilin saari on kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävä matkakohde, jossa riittää tutustuttavaa niin tunnelmalliselle päivävisiitille kuin pidemmäksikin aikaa. Nyt entisestä mielisairaalastaan tunnettuun Seiliin on entistä mukavampaa saapua veneellä, sillä Marinetekin toimittama laatusatama valmistui saarelle elokuussa 2018. Upouuteen Asemalaituriin kiinnitettiin jo ensimmäisenä viikonloppuna yli 30 vierailevaa venettä.

 

Seilin saari on tullut monelle tutuksi siellä 1600- ja 1700-luvuilla sijainneista sairaaloistaan, joihin sijoitettiin spitaalisia ja mielisairaita. Sydämeen kolahtavia tarinoita saarelle loppuelämäksi suljetuista potilaista muistellaan edelleen, mutta värisyttävin kokemus syntyy, kun tunnelmaa käy aistimassa itse paikan päällä. Entiseen mielisairaalarakennukseen on vierailijoille vapaa pääsy, ja nähtävillä on muun muassa entisen mielisairaalan tiloihin ennalleen jätetty potilashuone. Seiliin omalla veneellä tehty päivä- tai viikonloppuretki jää varmasti mieleen pitkäksi aikaa.

 

Seilistä löytyy majoitusta, luontoa, historiaa ja paikallisia herkkuja

Seilin saari on veneilijöiden keskuudessa yhä suositumpi matkakohde, eikä syyttä. Sen lisäksi, että saari on kiehtova pala Suomen historiaa, on siellä helppo irtautua kiireestä kauniin, kulttuurihistoriallisesti merkittävän luontomaiseman keskellä. Seilissä viihtyykin useita suojeltavia kasvilajeja.

Saarella vierailijoita palvelee muun muassa paikallisia raaka-aineita hyödyntävä ravintola. Saarella on myös mahdollisuus yöpyä historiallisissa rakennuksissa, kuten 1800-luvulla valmistuneissa sairaalarakennuksessa tai leipomorakennuksessa.

Lisäksi saarella on toiminut Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikköön kuuluva Saaristomeren tutkimuslaitos jo vuodesta 1964. Tutkimuslaitos kuuluu alansa edelläkävijöihin, ja sen toiminta jatkuu edelleen aktiivisena.

Seiliä on kehitetty viime aikoina aktiivisesti tavoitteena palvella vierailijoita mahdollisimman hyvin. Huomiota on kiinnitetty muun muassa saaren tavoitettavuuteen, palveluihin ja kokonaisvaltaiseen viihtyvyyteen. Marinetekin toimittama uusi Asemalaituri täyden palvelun satamineen on piste i:n päälle unohtumattoman matkakokemuksen varmistamiseksi.

 

 

Uusi satama viimeisteli Seilin saaren kehittämistyön

Seilin saaressa on kolme satamaa, ja niistä Marinetekin toimittama Asemalaituri on tarkoitettu palvelemaan omalla veneellä saapuvia. Asemalaituri on uudistettu täysin, ja satamapalvelut on suunniteltu vastaamaan kattavasti veneilijöiden tarpeisiin. Satamasta löytyy saniteettitilojen lisäksi muun muassa tiskaus- ja pyykinpesumahdollisuudet. ”Uusi laadukas satama on vaikuttanut ja tulee jatkossakin vaikuttamaan erittäin positiivisesti saaren kävijämääriin. Olemme saaneet jo nyt vierailijoilta palautetta satamasta – yksinomaan positiivista”, kehittämisprojektia vetänyt Galonis Oy:n toimitusjohtaja Herrick Ramberg kertoo.

”On erittäin tärkeää, että Seiliin pääsee helposti myös huviveneillä, ja uuden Asemalaiturin myötä tämä toteutuu hienosti. Laituri on koillisen puolella tuulelta suojassa, joten laituriin kiinnittyminen on helppoa ja turvallista”, sanoo Ramberg.

Kiinteistö Oy Seilin toimitusjohtaja Esa Suovanen kertoo, että vaikka vilkkain matkailukausi oli ohi uuden sataman valmistuessa elokuun puolivälissä, oli satamaan kiinnitettynä jo ensimmäisen viikonlopun aikana yli 30 vierailijavenettä.

”Marinetekin toimittama satama oli viimeinen lukuisista kehitysprojekteista, joita saarella tehtiin vierailijoiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Vaikka suurimmat kehitysprojektit ovat tältä erää takanapäin, Seilin saaren toiminnan kehittäminen ja laadun ylläpito ovat prioriteetteja jatkossakin”, Suovanen sanoo.

Marinetek mukana Vene 18 Båt -messuilla

Marinetek mukana Vene 18 Båt -messuilla

Marinetek on mukana Vene-messuilla inspiroivalla osastolla.

Vuoden 2018 –malliston vetonaula on uusi huippusuosittu laiturimalli ”Meritaimen” uudella houkuttelevalla hinnalla. Marinetek-mallisto tuodaan nähtäväksi toteutettujen ranta-ja laituriprojektien kautta. Lisäksi suositummat mallit on koettavissa kokonaisina tuotteina. Lisäksi mukana on laaja valikoima laituritarvikkeita ja –varusteita.

Marinetekin osasto 3 M 11 sijaitsee hallissa 3.

Vene-messut ovat avoinna:

Pe 9.2. klo 11:00 – 19:00

La 10. – Su 11.2. klo 10:00 – 18:00

Ma 12. – Pe 16.2. klo 11:00 – 19:00

La 17. – Su 18.2. klo 10:00 – 18:00

Lukuisat Marinetekin kokeneet asiantuntijat tarjoavat palvelua kaikissa laitureihin ja rantarakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Paljon on nähtävää ja koettavaa, joten tavataan messuilla!

Vene18-marinetek-fi-venemessut

 

Tiedote 04.01.2017

MARINETEK TEHOSTAA TOIMINTAANSA

 

Marinetek on aloittanut mittavan tehostamis- ja kehittämisohjelman Suomen yhtiössään. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa yhtiön kilpailukykyä erityisesti pohjoismaisilla markkinoilla ja projektiviennissä.

Tehostamisohjelman ensimmäisessä vaiheessa betoniponttonien tuotanto Suomesta siirretään konsernin suurempiin tuotantoyksiköihin Latviaan ja Ruotsiin. Suomeen jää alihankintana tehtävää laitureiden loppukokoonpanoa. Yhtiön pääkonttori, tuotekehitys, suunnittelu ja myynti säilyvät Suomessa.

 

MARINETEKILLE UUSI VT-TOIMITUSJOHTAJA

 

Jukka Hämäläinen

Marinetek Group Oy:n uudeksi virkaatekeväksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Jari-Jukka Hämäläinen (62) 03.01.2017 alkaen. Hän seuraa tehtävässään Jukka Saarikkoa, joka jätti yhtiön viime keväänä.

Talonrakennuksen diplomi-insinööri ja MBA Jukka Hämäläinen on ennen siirtymistään Marinetekiin työskennellyt yli 20 vuoden ajan pienten ja keskisuurten rakennusteollisuusyritysten johtotehtävissä. Hämäläisellä on hyvin laaja ja monipuolinen osaaminen kotimaisesta ja kansainvälisestä rakennusteollisuudesta sekä kansainvälisestä projektiliiketoiminnasta.

 

Myös Marinetekin hallitus on saanut vahvistuksen, kun Matti Jaakola (61) on valittu yhtiön uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi 15.12.2016 lähtien.

 

Suomalainen Marinetek on yksi maailman johtavista venesatama- ja laiturirakentajista. Yhtiön on rakentanut viimeisen 20 vuoden aikana yli 2000 venesatamaa 46 maahan. Yhtiön betoniponttoneja valmistetaan jatkossa 9 tehtaalla ympäri maailmaa.

 

Lisätietoja:

Ilkka Seppälä, ilkka.seppala@marinetek.net, +358 50 552 2222

Matti Jaakola, matti.jaakola@boardman.fi, +358 40 553 0883

Uutta kaupunkikulttuuria ja ainutlaatuisia luontokohteita – Marinetek mukana tuomassa lisää elämää ja arvoa ranta-alueille

Marinetek tunnetaan maailmalla ensisijaisesti huippuluokan venesatamien suunnittelijana ja toimittajana. Lauttasaarelaiset ovat monessa mukana Suomessakin – yrityksen tietotaito mahdollistaa arvokkaiden ranta-alueiden entistä monipuolisemman käytön ja ainutlaatuisten luontokohteiden saavuttamisen yhä useammalle. Lue lisää kohteista Helsingin Kauppatorilla, Vallisaaressa ja Örössä.

Allas Sea Pool –meriuimala on Marinetekin monipuolisen osaamisen mestarinäyte

Helsingin sydämeen Kauppatorille rakennettava Allas on uusi virkistäytymiskeidas niin helsinkiläisille kuin matkailijoillekin. Allas on malliesimerkki uudenlaisesta vireästä kaupunkikulttuurista ja keskeisten ranta-alueiden entistä monipuolisemmasta hyödyntämisestä. Marinetek on vahvasti mukana Altaan rakentamisessa. ”Haluamme olla toteuttamassa elämyksiä sekä kaupungin asukkaille että Helsingissä vieraileville turisteille. Toivomme projektimme edistävän Helsingin rantaviivan siirtymistä urbaaniin käyttöön,” painottaa Marinetekin Senior Partner Markku Rantanen.

Marinetek on toteuttanut urbaaneja meriuimaloita myös mm. Gibraltarille, Norjaan ja Tanskaan, mutta Helsingin Allasta vastaavaa ratkaisua ei löydy mistään muualta. Kokonaisuuteen kuuluu ympärivuotisesti käytössä oleva kylpylä uima-altaineen ja saunoineen sekä kelluva oleskelu- ja liikuntaterassi. Sen kelluvissa uima-altaissa käytetään sekä lämmitettyä vesijohtovettä että suodatettua merivettä. ”Toteutuksessa käytetty modulaarirakenne kestää aikaa. Se mahdollistaa tarvittaessa ponttonien uudelleen sijoittelun tai hyödyntämisen kokonaan uudessa käyttötarkoituksessa”, Markku Rantanen toteaa.

Toinen Altaan arkkitehtisuunnittelijoista on Marinetekin lead designer Timo Urala. Hän korostaa monimuotoisuuden ja kokonaisuuden huomioimisen tärkeyttä. ”Nykyaikaisten ranta-alueiden tulisi palvella monenlaisia käyttäjiä: kaupunkilaisia, turisteja, alueen yrittäjiä – ei vain niitä, jotka saapuvat veneellä. Jotta alueesta tulee toimiva, tarvitaan kokonaisnäkemys ja kokemusta teknisesti vaativien kohteiden toteutuksesta. Tilaajalta ja toimittajalta vaaditaan myös rohkeutta lähteä tällaisiin hankkeisiin.”

Faktat: Helsinki Allas Sea Pool

  • Kokonaisuus: 83 m x 33 m
  • Kolme uima-allasta: 25 m x 15 m lämmitetty makeavesiallas, 17 m x 11 m lämmitetty lastenallas ja 25 m x 12 m merivesiallas
  • Kaikki altaat on upotettu yhteen kelluvaan, kansilaudoitettuun tasoon
  • Kelluva, paaluankkuroitu modulaarinen raskasbetoni- ja teräsponttonirakenne
  • 33×22 m kaksikuorinen teräsponttoni sisältää isomman makeavesialtaan ja kaikki uimalan laitteet

Moduulirakenteinen osa perustuu Marinetekin raskasbetoniponttoneihin. Tälle osalle sijoittuvat meriterassit, 25m merivesiallas sekä 16m lastenallas.

Kaikkiaan alustassa on 41 raskasbetoniponttoonia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merivesiallas saapuu proomun kyydissä.

Kokonaisuus on verhoiltu puukannella ja pintamateriaalina käytetään suomalaista kuusta.

Ensimmäinen kelluva uimala rakennettiin Kööpenhaminaan 2003 sittemmin maailman- maineeseen ponkaisseen arkkitehtitoimisto Bjarke Ingels Group (BIG) suunnittelemana. Kööpenhaminan satamauimala voitti mm. 2004 European Prize for Urban Space –palkinnon.

Aurinkoinen  Gibraltar  sai  oman  Marinetekin toimittaman  kelluvan  meriuimalansa 2015.                                                                                                       Kokonaisuus  sisältää  neljä  eri  uima-allasta  ja  Lappsetin   liikuntapaikkaa   monille    eri ikäryhmille ja urheilulajeille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marinetek mahdollistaa pääsyn Metsähallituksen uusiin arvokohteisiin

Kun Aleksanteri II vieraili Vallisaaressa vuonna 1863, häntä varten tehtiin tie graniitista. Nyt, yli 150 vuotta myöhemmin, saareen päästäkseen ei tarvitse olla keisari. Marinetek on osaamisellaan mahdollistamassa saareen pääsyä kaikille kaupunkilaisille ja matkailijoille. ”Vallisaari on ainutlaatuinen kohde, jossa monimuotoinen luonto ja vuosisatainen sotahistoria avautuvat virkistyskeitaaksi ja vetovoimaiseksi matkailukohteeksi” Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen kuvailee.

Vallisaareen on tarkoitus kehittää monipuolinen palveleva satama, jossa on paikkoja niin vierasveneille kuin perinnealuksillekin. Saaren palveluista vastaavan yrityksen osakas, Fregatti Oy:n toimitusjohtaja Ville Wäänänen kiittelee sataman sijaintia ja sen toteutusta. ”Torpedolahti on täydellinen satamapaikka – se on suojaisa, syvä ja näköalat kaupunkiin ovat mahtavat. Laituriratkaisu on myös maailmanluokkaa, venepaikkoja on tarpeeksi ja erikokoiset veneet on hyvin huomioitu. Laiturin modulaarisuus mahdollistaa sen laajentamisen tulevaisuudessa, kun alueen palvelut kehittyvät.”

Sataman rakentamisessa on omat erityisvaatimuksensa, esimerkiksi vesialueen käytössä tulee huomioida puolustusvoimien suoja-alue. ”Halusimme saarelle jämäkän, aallonmurtajatyyppisen ratkaisun. Marinetek tarjosi kolme vaihtoehtoista toteutustapaa, joista yksi valittiin. Marinetek valittiin toimittajaksi, koska heiltä saatiin selvästi normaalia jykevämpää ja leveämpää laituria. Lisäksi hinta per venepaikka oli kilpailutuksessa mukana olleista edullisin”, kenttäpäällikkö Arto Pummila Metsähallituksesta tiivistää.

Salaperäinen 59°48’40” N 22°20’13” E on nyt avoin kaikille

Sata vuotta suljettuna pysynyt Örön linnakesaari avattiin viime kesänä yleisölle. Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalla saarella on mm. 70-paikkainen vierassatama, ravintola, vuokrattavia pientaloja sekä rantautumislaituri melojille. ”Toivotamme veneilijät lämpimästi tervetulleeksi turvalliseen ja upouuteen vierassatamaamme. Yhteysalusten ansiosta muutkin kuin veneilijät pääsevät kokemaan Örön upean luonnon ja jännittävän sotahistorian”, sanoo Örön kehittämisestä vastaava Jouko Högmander Metsähallituksen luontopalveluista.

Turun saaristo on vesilläliikkujan paratiisi, mutta ulkosaaristossa suojaisia satamia on vähän. Örön täyden palvelun satama tuo asiaan merkittävän parannuksen. ”Aiemmin saarella oli vain pieni kolmen veneen laituri, joten sataman suunnittelu aloitettiin käytännössä tyhjästä. Tärkeintä oli saada kerralla toimiva kokonaisratkaisu ja lopputulos onkin erinomaisen hyvä – se on saanut paljon kiitosta kävijöiltä”, Högmander kuvailee. ”Kilpailutuksen voittaneelta Marinetekiltä saatiin paljon hyviä vinkkejä suunnitteluvaiheessa ja maalaiturin toteuttanut Taalintehtaan rakennuspalvelu toteutti urakan ripeästi.”

Faktat: Vallisaari ja Örö

  • Vallisaarelle pääsee Kauppatorilta vesibussilla tai omalla veneellä. Vallisaaren Torpedolahteen on rakennettu 48 paikkainen retkisatama, jossa on sekä poiju- että aisakiinnitys.
  • Örön saareen on kesäkautena säännöllinen yhteysliikenne mantereelta. Lisäksi charter- ja taksiveneet järjestävät kyytejä yksittäisille kävijöille ja ryhmille.
  • Sekä Vallisaaren että Örön toiminnasta vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.

Ilmakuvavideon Örön satamasta pääsee katsomaan tästä.

Örön vierasvenesatamaa laajennettiin kolmannella laiturilinjalla keväällä 2016.

Taalintehtaan rakennuspalvelu Oy asensi Örön Marinetek-laiturit ja rakensi rannan kiinteät laiturit.

Vallisaaren Torpedolahti on 48-paikkainen retkisatama.

Metsähallitus halusi Vallisaareen jykevän laiturin. Ratkaisuksi valittiin neljä 20m pitkää ja kolme metriä leveää Marinetekin aallonvaimenninponttonia.

Kuvat: Sami Pitkänen (Allas, Vallisaari), Kasnäs Kompass/Petri Järvinen (Örö), Skyhard (Allas)

Lisätietopyynnöt: nelli.lampinen@marinetek.net / Nelli Lampinen, Marketing Assistant, Marinetek Finland Oy

Marinetekilta uusi SaunaBoat -mallisto

Marinetek tuo markkinoille SaunaBoat -venemalliston, jossa yhdistyvät sauna, laituri ja vene. Tällä ainutlaatuisella konseptilla on CE-hyväksyntä ja se on rekisteröitävissä veneeksi. Alus perustuu Marinetekin laadustaan tunnettuun laituritekniikkaan ja siinä on kuumasinkitty teräsrunko ja neljä järeää putkiponttonia. Saatavana on kaksi mallia SaunaBoat 10 ja SaunaBoat 14.

Pienempi on suunniteltu 8 hengen ja suurempi 12 hengen käyttöön. Saunarakennuksessa on löylyhuoneen lisäksi pukuhuone, isommassa mallissa lisäksi erillinen WC. Molemmissa malleissa on tilava ja ympärikäveltävä terassi.

Alukset ovat hyvin tukevia ja vakaita ja niitä on helppo hallita. Maksiminopeus on 5 solmua ja sopiva matkavauhti noin 4 solmua. Alukset on suunniteltu siirrettäviksi ja ne kulkevat kätevästi myös maantiekuljetuksena vesistöstä toiseen.

VTT:n testaaman ja D-kategoriaan hyväksytyn SaunaBoat- aluksen vakiovarusteisiin kuuluvat mm. kaiteet, ohjauspiste, perämoottoriteline, ajopenkki, puukiuas, taittuva uimaporras, ajovalot, jauhesammutin ja kiinnityspollarit. Lisävarusteina on saatavana mm. septitankki, maasähkö, LED-valaistus, kemiallinen WC, aurinkopaneeli, rekisteröintivarusteet sekä 15 tai 20 hv:n Mercury perämoottori.

Pienemmän SaunaBoat 10-mallin verollinen hinta ilman moottoria on alkaen 28 920 € ja CE-venepaketin kanssa alkaen 32 110 €.

SaunaBoat tarjoaa mahdollisuuden nauttia kesästä uudella tavalla ja sitä voi käyttää saunamökkinä ympäri vuoden.

SaunaBoat 10 esillä Vene 16 Båt -messuilla Marinetekin osastolla 3 D 11.

Lisätietoja:

Petri Grönlund, 040 480 7878, petri.gronlund@marinetek.net

New Port Imatran satamapäällikkö on valittu

Lammassaaren venesataman New Port Imatran uusi isäntä on Janne Lappalainen. Janne aloittaa satamapäällikkönä ensi vuoden alussa, jolloin myös sataman operointi siirtyy New Port Imatra Oy:lle. Janne Lappalaisen varamiehenä toimii kaksoisveli Jonne. Sataman uudet yhteystiedot ovat:

020 743 0490
info(a)newportimatra.fi
www.newportimatra.fi

Janne Lappalainen, New Port Imatran uusi satamapäällikkö

Janne Lappalainen on kotoisin sataman viereisestä Karhumäestä ja asuu edelleen Imatralla perheensä kanssa. Janne ja Jonne ovat toimineet veneiden parissa lähes koko ikänsä ja tuntevat suuren osan sataman veneistä ja veneilijöistä. Lappalaisesta satama saa paikalliset tavat ja tottumukset hyvin tuntevan, aktiivisen ja osaavan ammattilaisen johtamaan Lammassaaren uudistumisprosessia ja palvelujen kehittämistä.

”Yritän parhaani mukaan viedä asioita eteenpäin paikallistuntemusta hyödyntäen ja sataman käyttäjien tarpeita kuunnellen. Olen liikkunut alueella pienestä pitäen”, toteaa Janne Lappalainen.

Imatran satama on yksi Suomen suurimmista venesatamista noin 700 venepaikallaan. Yksi ensi veneilykauden tärkeimmistä kehityshankkeista on parantaa laituri- ja talvisäilytyspaikkojen vuokrausta. Tarkoituksena on siirtyä sähköiseen varauskalenteriin työn helpottamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Sähköisestä varauskalenterista asiakas voi tulevaisuudessa varata veneelleen laituripaikan, talvisäilytyspaikan, vierasvenepaikan ja muut haluamansa palvelut.

”Muutokset eivät tapahdu hetkessä ja edessä on haastava, mutta kuitenkin mielenkiintoinen prosessi tuoda Lammassaaren satama tähän päivään. Vanhat laiturit uusitaan sitä mukaa, kun uusi satamakokonaisuus rakentuu alueen eteläpuolelle. Kaikki alueelle tehtävät toimenpiteet on sovittu Imatran kaupungin kanssa ja ovat osa alueen kokonaiskehittämistä”, jatkaa Lappalainen.

New Port Imatran tarkoitus on myös kehittää veneilijöille suunnattuja palveluja yhdessä muiden alueella toimivien yritysten kanssa. Tässä prosessissa Lappalainen peräänkuuluttaa tiivistä yhteistyötä kaikkien alueen toimijoiden välillä.

”Alueella toimii useita venekerhoja ja palveluntarjoajia. Meille kaikille on nyt tärkeää kehittää palveluja yhteistyössä, jotta alueelle saadaan lisää veneilijöitä ja palvelujen käyttäjiä.”

Uuden satamayhtiön toiminta käynnistyy joulukuun aikana vaiheittain ja uudet palveluhinnastot julkaistaan heti tammikuun 2016 alussa, jolloin myös vuokraus alkaa. Helsingin venemessuilla New Portilla on oma palvelupisteensä osastolla 3 D 11, hallissa 3.

Vasemmalta: Ilkka Seppälä, Janne Lappalainen, Jonne Lappalainen, Timo Luukkonen

Usein kysyttyä

Milloin uudet hinnat julkaistaan ja onko odotettavissa hinnankorotuksia?

Uusi hinnasto on tarkoitus julkaista tammikuun 2016 alussa. Pienimmät laituripaikkahinnat nousevat vain hieman (max. 5m/178 € ja max. 6m/198 €). Suuremmat laituripaikat kallistuvat enemmän, koska niihin kohdistuu enemmän korotuspaineita. Lisätuotot käytetään sataman nykyaikaistamiseen.

Miksi hinnat nousevat ja miten veneilijät hyötyvät?

Kaikki tuotot käytetään sataman investointeihin seuraavan 10 vuoden aikana. Kaikki laituripaikat uusitaan vaiheittain ja saavat uudet nykyaikaiset varusteet sekä turvavälineet. Suurimmille venepaikoille tulee sähkö- ja vesipisteet ja kaikille laitureille valaistus. Satama on vielä tällä hetkellä huonossa kunnossa ja tarkoituksena on kunnostaa satama huippukuntoon hintakorotuksien avulla.

Miksi venepaikkajako muuttuu?

Sataman uudet venepaikkakoot noudattelevat nykyaikaisten venesatamien jakoa. Uusi venepaikkajako mahdollistaa tarkemman ja oikeudenmukaisemman hinnoittelun. Näin pienten veneiden omistajien ei tarvitse kattaa isojen venepaikkojen investointikustannuksia.

Milloin sataman kunnostustyöt alkavat?

Satamasta laaditaan kunnostus- ja investointisuunnitelma ensi kevään ja kesän aikana. Keväällä varmistetaan laitureiden turvallisuus ja venepaikkojen toimivuus. Rakentaminen toteutetaan syksyisin loka-marraskuussa eli ensimmäiset isommat investoinnit toteutetaan lokakuussa 2016.

Miksi sataman painopiste siirtyy eteläpuolelle?

Satamaa kehitetään osana Imatran kaupungin laatimaa Lammassaaren kokonaissuunnitelmaa. Tavoite on rakentaa kotisatama alueen eteläpuolelle, jotta pohjoisempi alue voidaan varata muuhun veneilykäyttöön sekä mahdollisiin tuleviin laajennuksiin. Uudet laiturit tulevat vanhojen laitureiden paikoille, joten satama ei tiivisty eivätkä laiturivälit kapene. Laiturilinjat sen sijaan pitenevät.

Mihin auton voi pysäköidä?

Osana Lammassaarentien ja kevyen liikenteen väylän parannusta kaupunki rakentaa satamalle uudet parkkipaikat. Viihtyisyyttä lisätään uusilla maisemoinneilla ja viheralueparannuksilla. Alueesta kehitetään koko eteläisen Saimaan helmi.

Laajeneeko talvisäilytysalue?

Osana kokonaissuunnitelmaa myös talvisäilytysalue siistiytyy, laajenee ja kehittyy. Nykyiselle alueelle saadaan mahtumaan noin 200 venettä oikein järjesteltynä. Laajennustyön jälkeen alueelle mahtuu yli 300 venettä jolloin, yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa, kaikki veneet saadaan mahtumaan Lammassaaren talvisäilytysalueelle.

Mikä muuttuu kaudelle 2016?

Kaikki veneet pyritään sijoittamaan vanhoille paikoille tulevana veneilykautena. Suurempia muutoksia on tulossa vuonna 2017. Satamapäällikön tärkein tehtävä tällä hetkellä on saada venerekisteri ajan tasalle. Venetiedot kerätään vuokrauksen yhteydessä.

 

Hyvää joulua toivottaen ja uutta veneilykautta odottaen,

New Port Imatra Oy
Janne Lappalainen
satamapäällikkö
020 743 0490

Marinetek ja Meritaito kehittämään Imatran Lammassaaren satamaa

Marinetekin ja Meritaidon yhdessä omistama venesatamayhtiö, New Port Imatra, on Lammassaaren uusi satamapalvelujen tuottaja. Imatran kaupungin ja satamayhtiön välinen sopimus Lammassaaren sataman käyttöoikeudesta ja palvelujen tuottamisesta allekirjoitettiin Imatralla 3.11.

Sopimus astuu voimaan vuoden 2016 alusta ja sen kesto on 20 vuotta ja siihen on mahdollista saada 5 vuoden pituinen jatkoaika.

”Pitkän neuvotteluprosessin aikana löysimme paljon kehitettävää ja opimme tuntemaan toisemme hyvin. Uskomme vahvasti yhteiseen tekemiseen. Töitä on paljon, mutta toisaalta satamassa on paljon potentiaalia. Olemme tyytyväisiä ja tulemme tekemään parhaamme”, toteaa Marinetek-konsernin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Seppälä.

Lammassaari visio 2026

Yhteinen visio

Imatran kaupungin ja satamaoperaattorin yhteisen vision mukaan New Port Imatra on vuoteen 2026 mennessä yksi eteläisen Saimaan merkittävimmistä satama- ja veneilypalvelujen tuottajista sekä vierasveneilyn kohteista. Tätä visiota tukemaan satamaoperaattori on laatinut Lammassaari 2026 Vision, jossa on esitetty pitkän tähtäimen alustava suunnitelma. Vision mukaan kaikki nykyiset satamarakenteet tullaan joko kokonaan uusimaan tai peruskorjaamaan. Uusi satama rakentuu nykyisen alueen eteläpäähän, lahden pohjukkaan. Näin satamasta tulee tiiviimpi ja alueen itäranta voidaan varata muuhun veneilyyn ja vapaa-aikaan liittyvään toimintaan ja mahdolliseen myöhemmin toteutettavaan laajennukseen.

”Lammassaari on kaupungille tärkeä kehitysalue, jolle kohdistuu tulevaisuudessa merkittäviä strategisia tavoitteita. Kaupungille oli tärkeää löytää vahva ja osaava yhteistyökumppani kehittämään satamaa ja sen palveluja. Olemme tyytyväisiä saatuun ratkaisuun”, viitoittaa kaupungin toimialajohtaja Topiantti Äikäs.

Äikkään mukaan Lammassaaren satamasta on uudistuksen myötä mahdollisuus rakentaa kaakkoisen Suomen houkuttelevin koti- ja vierassatama.

”Lammassaaressa on paljon etuja: olemme aivan Suur-Saimaan äärellä, satamaan on hyvät liikenneyhteydet ja sataman kehittyminen tukee koko Ukonniemen alueen strategiaa. Näen, että Lammassaaresta muodostuu myös kiinnostava Geopark -kohde, joka kiinnostaa myös veneilijöitä muualta Saimaalta ja Suomesta.”

Uuteen satamaan tulee aallonvaimenninlaituri ja sen suojaan rakennettavat laiturit edustavat nykynormien mukaista suunnittelua ja esimerkiksi käveltäviä venepuomipaikkoja lisätään. Laiturit valaistaan sekä varustetaan turvavälineillä. Suuremmille venepaikoille tulee lisäksi sähköt ja vesipisteet.

Mittavat investoinnit tuleville vuosille

Satamayhtiö arvioi uusinvestointien maksavan seuraavan kymmenen vuoden aikana yli miljoona euroa. Tämän päälle tulevat vuosittaiset kunnostus- ja huoltokustannukset. Rakentaminen alkaa 2016 veneilykauden päätyttyä. Kevään huoltotöiden yhteydessä varmistetaan sataman palvelut, riittävät venepaikat, turvallisuus ja laaditaan korjaussuunnitelma.

”Satamassa on melkoisesti korjausvelkaa ja töitä riittää. Nykylaiturit ovat hyvin huonokuntoisia eivätkä vastaa palvelutasoltaan uusia normeja ja tarpeita. Tulemme tekemään hartiavoimin töitä seuraavat 10–11 vuotta, jotta satama ja sen palvelut saadaan uudelle tasolle”, vakuuttaa liiketoimintajohtaja Timo Luukkonen Meritaidosta.

Suunnitelman mukaan vuonna 2026 satamassa on 690 venepaikkaa 4–18 m:n veneille, laajennettu talvisäilytysalue, uusi huoltolaituri, toinen veneluiska ja veneiden pesupaikka sekä muita alueella toimivien yritysten ja seurojen kanssa toteutettuja rakennuksia ja rakenteita. Investoinnit pyritään tekemään vuosittain mahdollisimman tasaisesti ja ne toteutetaan tulorahoituksella sekä osittain lainarahalla.

Veneilijöiden palvelutarjonta lisääntyy

Kaupunki ja satamaoperaattori haluavat myös lisätä palvelutarjontaa voimakkaasti Lammassaaressa. Uusia veneilijöitä houkutellaan Lammassaareen uusin palvelukonseptein, joista veneilijä voi valita itselleen sopivimman. Avainasia on huolettomuus. Alueen viihtyisyyttä ja siisteyttä parantavat sataman uudistumisen lisäksi kaupungin tie- ja kunnostussuunnitelma, jonka yhteydessä kaupunki toteuttaa Lammassaaren tien ja kevyen liikenteen väylän perusparannuksen sekä parkkipaikkojen uusimisen.

Veneilijöille ja alueen palveluntarjoajille rakennetaan uusi veneluiska ja veneiden pesupaikka, joka vastaa nykyisiä ympäristöstandardeja. Myös muuta veneilyyn liittyvää palvelutarjontaa lisätään. Näitä ovat esimerkiksi veneiden talvisäilytys, huolto, korjaukset ja vene- ja tarvikemyynti. Kaikki sataman palvelut ja käytännön liiketoiminnan pyörittäminen pyritään toteuttamaan paikallisin voimin.

Venepaikkajako uudistuu

Aikaisemman neljän venepaikkakoon sijaa uusia venepaikkakokoja on ensi kesänä seitsemän. Uusi jaottelu noudattelee nykyaikaisten venesatamien venepaikkakokoja. Uutta on myös se, että venepaikkahinnat ovat kaikille samat, myös ulkopaikkakuntalaisille. Tällä pyritään houkuttelemaan Lammassaareen lisää uusia ulkopaikkakuntalaisia veneilijöitä. Pienille veneille paikkahintojen korotuspaineet ovat vähäiset, mutta isoille hinnat tulevat olemaan aikaisempaa korkeammat. Tämä vastaa paremmin sataman venepaikkojen todellisia rakennus- ja käyttökustannuksia. Pienimmät kausipaikat nousevat ensi kesäksi 14–34 eurolla riippuen venekoosta.

 

Lisätietoja:

Topiantti Äikäs, toimialajohtaja, Imatran kaupunki, 020 617 2204, topiantti.aikas(a)imatra.fi

Anu Varjonen, hankinta-asiantuntija, Imatran kaupunki, 020 617 3245, anu.varjonen(a)imatra.fi

Ilkka Seppälä, hallituksen puheenjohtaja, Marinetek Group Oy, 050 5522 222, ilkka.seppala(a)marinetek.net

Timo Luukkonen, liiketoimintajohtaja, Meritaito Oy, 040 5960 331, timo.luukkonen(a)meritaito.fi

 

 

Meritaito Oy

Meritaito Oy on Suomen suurin vesialueiden ylläpitopalveluja tarjoava yritys. Yhtiö on erikoistunut vesiväylien hoitoon, kanavien käyttöön ja kunnossapitoon, merenmittaukseen, öljyntorjuntaan, vesirakentamiseen, vesiväylien suunnitteluun sekä viittojen ja poijujen valmistukseen.

Yhtiö tuottaa vesiväylien ja kanavien ylläpitopalveluja koko Suomessa ja vastaa Saimaalla mm. Lappeenranta-Imatra alueen sekä Joensuun ja Kuopion alueiden väylänhoidosta. Kanavien ylläpidossa sillä on mm. Saimaan kanavalla n. 40 alan ammattilaista rakennus-, kone- ja sähkömiehiä, joiden osaamista voidaan käyttää Ukonniemen sataman ylläpidossa. Meritaidolla on Suomen mittapuussa ylivoimainen aluskalusto valmiina erilaisten vesiympäristön palvelujen tuottamiseen. Meritaidon vesirakennusliiketoiminta on toteuttanut useita venesatamakohteita eri puolille Suomea.

Meritaidossa työskentelee 220 huippuosaajaa ja sen liikevaihto vuonna 2014 oli 31 miljoonaa euroa. Yhtiön toiminta on ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 18001 sertifioitua.

Lue lisää Meritaidon kotisivuilta www.meritaito.fi