Marinetek toimittaa 700 paikan venesataman Gibraltarille

 

 

Lehdistötiedote 4.12.2014

 

700SBM-Gibraltar-marina

 

Helsinkiläinen Marinetek Finland Oy on voittanut poikkeuksellisen suuren venesatamaurakan Gibraltarilla. Ainutlaatuisen urakasta tekee se, että aikaisemmin ei tämän kokoista satamaa ole rakennettu kerralla Euroopassa. Raskaiden betonilaitureiden kokonaispituus on 1,7 km ja venepaikkoja on yhteensä 700.

Urakan tilaajana on gibraltarilainen Joinery & Building Services (GJBS), joka toimii hankkeen pääurakoitsijana ja rakentaa mm. kiinteät satamarakenteet laivalaitureineen, teineen ja parkkipaikkoineen. Hankkeen loppuasiakas on Gibraltarin valtio.

700SBM Gibraltar Marina Marinetek Newsletter Ville Markku

Marinetek on aikaisemmin toimittanut tälle Englannille kuuluvalle alueelle yli 5 miljoonan euron arvoisen kelluvan liikuntakeskuksen uima-altaineen, liikuntapaikkoineen ja rantapuistoineen. Urakka on kesken ja se valmistuu keväällä 2015. Tänä vuonna valmistui myös Marina Bay -satamaprojektin ensimmäinen vaihe suomalaisomisteisen Sunborn-laivahotellin kylkeen.

Satama on suunniteltu täyttämään Gibraltarin valtion erittäin korkeat rakenne-, laatu- ja ympäristövaatimukset. Raskaat betoniponttonit on suunniteltu kestämään 50 vuotta ja satama ankkuroidaan paikalleen esijännitetyin kumikaapelein, joiden metalliosat on tehty titaanista. Venepuomien kävelykannet tehdään muovipuukomposiitista ja sataman valaistus toteutetaan aurinkopaneeleilla. Portit, sähköt ja vesipisteet toimivat älykortein. Lisäksi satama on suunniteltu palvelemaan myös liikuntarajoitteisia veneilijöitä.

Urakka toteutetaan erittäin tiukalla toimitusajalla. Sataman pitää olla valmis ensi vuoden kesäkuussa, joten toteutusaikaa tilauksesta on vain reilut seitsemän kuukautta. Tänä aikana pitää valmistua mm. 140 kpl isoa betoniponttonia ja 350 käveltävää veneenkiinnityspuomia sekä asentaa kaikki valmiiksi Euroopan viimeiseen kulmaan, 4300 kilometrin päähän Helsingistä.

”Hallitsemme projektin tekniset ja aikataululliset haasteet. One Marinetek-strategiamme mukaisesti hyödynnämme toteutuksessa konsernin vahvaa osaamista ja isoja resursseja. Tuotannossa käytämme kolmea Itämeren alueella sijaitsevaa tehdastamme. Suomessa valmistamme erikoisponttonit kahdella tuotantolinjalla, Ruotsi valmistaa ponttoneja yhdellä linjalla ja tekee puolet puomeista ja Latvian tehdas käyttää myös kahta linjaa ja valmistaa kaikki loput tuotteet. Ensimmäiset ponttonit lähtevät maanteitse Gibraltarille jo näinä päivinä ja koko tuotanto saadaan valmiiksi maaliskuun aikana, jonka jälkeen asennukset pääsevät käyntiin”, toteaa Marinetek-konsernin tekninen johtaja Ville Leisti.

Marinetek rakentaa tällä hetkellä venesatamia eri puolilla maailmaa mm. Ranskassa, Puolassa, Romaniassa, Venäjällä, Kroatiassa, Omanissa, Qatarissa, Thaimaassa ja Karibialla. Suomen tytäryhtiö, Marinetek Finland, on viime vuosina toteuttanut useita maailmanluokan hankkeita Euroopassa.

”Gibraltarin 700 veneen satama on alan ykkösuutinen ja tuo Marinetekille jälleen loistavan referenssin Eurooppaan Kyproksen Limassolin ja Oslon Aker Bryggen tapaisten maailmanluokan satamaprojektien jatkoksi. Valtavan projektin toteutus näin lyhyessä ajassa kertoo paitsi meidän projektivientiosaamisesta myös Marinetek-konsernin kansainvälisistä resursseista. Käytämme tuotannon lisäksi monia konserniyhtiöiden palveluja. Mm. asentajia tulee Marinetekin Kroatian yhtiöstä ja suunnittelua tehdään myös Latviassa”, kertoo Suomen yhtiön myyntipäällikkö Ville Frost.

700 SBM Gibraltar Marina Marinetek Newsletter

Marinetek-konserniin kuuluu kymmenen tytäryhtiötä eri puolilla maailmaa. Yhtiöllä on lisenssivalmistusta 12 maassa ja toimintaa yli 40 maassa.

 

Lisätietoja:

Ville Frost, myyntipäällikkö, Marinetek Finland Oy, ville.frost@marinetek.net, puh. 050 3028880

Ville Leisti, tekninen johtaja, Marinetek Group Oy, ville.leisti@marinetek.net, puh. 044 5522262

Lataa tiedote tästä (pdf).