Sykähdyttävästä historiastaan tunnettu Seili on kaunis matkakohde – Uusi satama pitää hyvää huolta omalla veneellä saapuvista vierailijoista

Marinetek Finland mukana uudistamassa Suomen satamia

 

Seilin saari on kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävä matkakohde, jossa riittää tutustuttavaa niin tunnelmalliselle päivävisiitille kuin pidemmäksikin aikaa. Nyt entisestä mielisairaalastaan tunnettuun Seiliin on entistä mukavampaa saapua veneellä, sillä Marinetekin toimittama laatusatama valmistui saarelle elokuussa 2018. Upouuteen Asemalaituriin kiinnitettiin jo ensimmäisenä viikonloppuna yli 30 vierailevaa venettä.

 

Seilin saari on tullut monelle tutuksi siellä 1600- ja 1700-luvuilla sijainneista sairaaloistaan, joihin sijoitettiin spitaalisia ja mielisairaita. Sydämeen kolahtavia tarinoita saarelle loppuelämäksi suljetuista potilaista muistellaan edelleen, mutta värisyttävin kokemus syntyy, kun tunnelmaa käy aistimassa itse paikan päällä. Entiseen mielisairaalarakennukseen on vierailijoille vapaa pääsy, ja nähtävillä on muun muassa entisen mielisairaalan tiloihin ennalleen jätetty potilashuone. Seiliin omalla veneellä tehty päivä- tai viikonloppuretki jää varmasti mieleen pitkäksi aikaa.

 

Seilistä löytyy majoitusta, luontoa, historiaa ja paikallisia herkkuja

Seilin saari on veneilijöiden keskuudessa yhä suositumpi matkakohde, eikä syyttä. Sen lisäksi, että saari on kiehtova pala Suomen historiaa, on siellä helppo irtautua kiireestä kauniin, kulttuurihistoriallisesti merkittävän luontomaiseman keskellä. Seilissä viihtyykin useita suojeltavia kasvilajeja.

Saarella vierailijoita palvelee muun muassa paikallisia raaka-aineita hyödyntävä ravintola. Saarella on myös mahdollisuus yöpyä historiallisissa rakennuksissa, kuten 1800-luvulla valmistuneissa sairaalarakennuksessa tai leipomorakennuksessa.

Lisäksi saarella on toiminut Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikköön kuuluva Saaristomeren tutkimuslaitos jo vuodesta 1964. Tutkimuslaitos kuuluu alansa edelläkävijöihin, ja sen toiminta jatkuu edelleen aktiivisena.

Seiliä on kehitetty viime aikoina aktiivisesti tavoitteena palvella vierailijoita mahdollisimman hyvin. Huomiota on kiinnitetty muun muassa saaren tavoitettavuuteen, palveluihin ja kokonaisvaltaiseen viihtyvyyteen. Marinetekin toimittama uusi Asemalaituri täyden palvelun satamineen on piste i:n päälle unohtumattoman matkakokemuksen varmistamiseksi.

 

 

Uusi satama viimeisteli Seilin saaren kehittämistyön

Seilin saaressa on kolme satamaa, ja niistä Marinetekin toimittama Asemalaituri on tarkoitettu palvelemaan omalla veneellä saapuvia. Asemalaituri on uudistettu täysin, ja satamapalvelut on suunniteltu vastaamaan kattavasti veneilijöiden tarpeisiin. Satamasta löytyy saniteettitilojen lisäksi muun muassa tiskaus- ja pyykinpesumahdollisuudet. ”Uusi laadukas satama on vaikuttanut ja tulee jatkossakin vaikuttamaan erittäin positiivisesti saaren kävijämääriin. Olemme saaneet jo nyt vierailijoilta palautetta satamasta – yksinomaan positiivista”, kehittämisprojektia vetänyt Galonis Oy:n toimitusjohtaja Herrick Ramberg kertoo.

”On erittäin tärkeää, että Seiliin pääsee helposti myös huviveneillä, ja uuden Asemalaiturin myötä tämä toteutuu hienosti. Laituri on koillisen puolella tuulelta suojassa, joten laituriin kiinnittyminen on helppoa ja turvallista”, sanoo Ramberg.

Kiinteistö Oy Seilin toimitusjohtaja Esa Suovanen kertoo, että vaikka vilkkain matkailukausi oli ohi uuden sataman valmistuessa elokuun puolivälissä, oli satamaan kiinnitettynä jo ensimmäisen viikonlopun aikana yli 30 vierailijavenettä.

”Marinetekin toimittama satama oli viimeinen lukuisista kehitysprojekteista, joita saarella tehtiin vierailijoiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Vaikka suurimmat kehitysprojektit ovat tältä erää takanapäin, Seilin saaren toiminnan kehittäminen ja laadun ylläpito ovat prioriteetteja jatkossakin”, Suovanen sanoo.